8+1 tipp, hogy könnyebben menjen a tanulás

Sziasztok! Mivel nemrég kezdődött el a suli, ezért ma pár tippet osztok meg veletek, hogy hogy jegyezzétek meg szenvedés nélkül, sokkal könnyebben, lehetőleg pikk-pakk a dolgokat! Tartsatok velem!

back_to_school.jpg

  • 1 tipp

Kulcsszavak: Találd meg a szövegben azokat a szavakat, amelyek nagyobb részleteket az eszedbe juttatnak majd, és ezeket tanuld meg alaposan. Én többször abba a hibába esek, hogy ezt a lépést teljesen kihagyom és az egész szöveget kijegyzetelem. Ekkor az is benne van a pakliban, hogy szenvedek azzal, hogy szóról szóra megtanuljam az egész leckét. De higgyétek el ez a legrosszabb stratégia! Sokkal jobbat teszel magadnak és az órádnak azzal, hogy a kulcsszavakat tanulod meg alaposan és hidd el kevesebb idő alatt tudni fogod az egész anyagot, mert ezek eszedbe juttatják majd.(Ezt idén én is próbálom majd többet alkalmazni)

keyword-1024x510.jpg

  • 2. tipp

Na, igen, ez mind szép és jó de, ha ez ilyen egyszerű lenne...A sok kulcsszavat is meg kell jegyezni. De szerencsére erre is van egy bevált praktika: Használj post it lapocskákat, amikre akár színes tollal vagy simával (attól függ, neked melyik válik be jobban) felírod a kulcsszavakat. Ezeket ragaszd ki a szobádban olyan helyekre, ahova sokat nézel. (Ez lehet pl. a tükör, a laptopod, a szekrény stb.)

Ha viszont nem szeretnéd kiírni a kulcsszavakat, akkor az is előnyödre válhat ha szövegkiemelővel kiemeled őket, és úgy tanulod meg. Apropó szövegkiemelő. Ha van kedved kipróbálhatod, hogy fogsz két különböző színű szövegkiemelőt és beszínezed az egyiket a másikkal. Majd a beszínezett filc használatakor egy csodás ombré hatásra számíthatsz! Ami nemcsak jól néz ki hanem remélhetőleg még a tanulást is megkönnyíti.

tumblr_n340qtswb11tx07xfo1_1280.jpg

jjjiooo.png

  • 3. tipp

Ha megtudod, hogy egy nehezebb anyagból fogtok dolgozatot írni, akkor érdemes már napokkal esetenként hetekkel előtte elkezdeni, kisebb részekre bontani és tanulni, hogy a dolgozatra jól fel tudjál készülni. Ez azért jó, mert nem fog veled megtörténni az, hogy egy nappal a dolgozat előtt jössz rá, hogy túl nehéz és nem boldogulsz vele!

tumblr_ntfcxgk4a61u7vu4ao1_1280.jpg

  • 4. tipp

Hogyan is motiváld magad, hogy tanulni kezdj?

Szerintem az a legjobb módszer, hogy miután hazaérsz, és megebédelsz egyből elkezded, vagy max. kis szünetet tartasz. Nekem legalábbis ez válik be a legjobban, mert ha nem így csinálom, akkor egyre tovább halasztom, és későn kezdem el. Azt is ki kell tapasztalni, hogy neked milyen módszer válik be a legjobban. Szóval vagy egybe tanulod az egészet vagy hagysz kisebb szüneteket. Én az előbbit hasznosítom, mert ha szüneteket tartok, akkor mindig elszalad az idő és nem haladok a tanulással. Sokan azt a módszert alkalmazzák, hogy 20 perc tanulás és 5 perc szünet, ezt valóban érdemes lehet kipróbálni.

girl_reading.png

  • 4+1. tipp

Egy plusz motiváció, hogy gyorsabban haladj. Mi is lehetne jobb motiváció, mint egy kis nasi?! Rakj a könyvedre a szöveg kisebb fejezeteinél cukorkákat, és amikor az adott helyre értél a szöveg olvasásával, és megtanulásával, akkor meg is eheted az ott heverő harapnivalót! Válaszd ki a kedvenc mini édességeidet és egy csapásra kész leszel a leckéddel!

img_4106.JPG

Ebből az egészségesebb változatot is alkalmazhatod, mégpedig, hogy kisebb bogyós vagy aszalt gyümölcsöket használsz, de természetesen a diákcsemege is egy nagyszerű megoldás lehet.

img_4105.JPG

  • 5. tipp

Használj noteszt, naptárat vagy leckefüzetet!

Hidd el sokat segít ha felírod, hogy miből mit kell megcsinálnod és, hogy  mikor lesz dolgozat, hogy mire készülj. Ezzel kiküszöbölheted annak az eshetőségét, hogy váratlanul ér, hogy doga lesz, vagy készülni kellett volna, de nem tudtad. Sőt! Kedved szerint válogathatsz, mert nagyon sok színben, változatban kaphatók!

tumblr_oaoh6m43zo1uz2b7zo1_1280.jpg

  • 6. tipp

Tudományos felmérések bizonyítják, hogy bizony a tanulás közbeni rágózás meghozza gyümölcsét. Azaz könnyebben fogunk boldogulni a nehéz tananyaggal. Szóval, amikor lehetetlennek nyilvánítod az adott lecke megtanulását akkor csak kapj be egy rágót és teszteld le, hogy igazak-e az előbb állított tények?!

chewing-gum-fb.jpg

7. tipp

Igyál sok vizet! Amikor az órákon úgy érzed, hogy mindjárt elalszol, az azért is lehet (azon kívül, hogy unalmasnak tartod az adott anyagot), mert nem vagy kellőképp hidratált. Ezért ha szabad inni órán, akkor egyből, viszont, ha nem akkor a legközelebbi szünetben tudd le a kellő folyadék bevitelét.

41013075-high-angle-shot-of-a-glass-full-of-water-and-ice-and-red-and-white-drinking-straw-next-to-a-blue-bot-stock-photo.jpg

  • 8. tipp

Olyan típus vagy, aki hallás alapján könnyebben tanul?

Ha igen, akkor most figyelj!

A megtanulandó, kijegyzetelt kifejezéseket, évszámokat olvasd fel a hangrögzítődnek miközben megmagyarázod azokat. Ezt később akármikor többször meghallgathatod, és már tudod is!

  • 8+1. tipp

Este, alvás előtt mond fel magadnak a kulcsszavakat vagy csak olvasd át a jegyzeteid, mert ez segít abban, hogy megjegyezd a tudnivalókat. Mivel ezt az információt kapja aznap utoljára az agyad, az egyben azt is jelenti, hogy a következő napot viszont tudat alatt, ezzel kezdi. A lényeg, hogy reggelre valószínűleg emlékezni fogsz arra, amit másnap este átfutottál, ami valljuk be nem is olyan rossz!

landscape-1459768232-womanreadinginbed.jpg

Remélem tudtam némi hasznos ötlettel szolgálni, nekem, személy szerint ezek váltak be a legjobban, és remélem, hogy ezt majd ti is elmondhatjátok magatokról, ha kipróbáltátok az alábbi tippeket. További szép napot, találkozunk legközelebb!

-Ölelés!

-KittiKém-

Címkék: életmód, tippek